Header Ads

Blog Lebih Mesra SEO Dengan Aktifkan Search References


Selamat sejahtera semua. Mari saya kongsikan kepada kamu sebuah tips untuk menjadikan blog blogspot kita lebih mesra SEO dengan mengaktifkan search references di blogger.

Blogger (Blogspot) mempertingkatkan ciri SEO mereka, dan satu daripada mereka membenarkan blogger mengaktifkan Search References untuk buat blog lebih mesra SEODalam tips ini, saya akan menunjukkan cara untuk mengaktifkan Search References untuk membuat blog lebih baik untuk SEO.


Cara Aktifkan Search References

Pertama sekali, Login ke blogger dan pergi ke Settings , dan pilih  Search References.  Pada DescriptionJika kamu lihat [Disabled] bermakna blog kamu belum mengaktifkan Search References. Klik Edit pautan pada pilihan ini.


Tips SEO

Kemudian semak Yes , dan masukkan description atau penerangan utama tentang blog kamu atau kata kunci utama blog kamu. Apabila selesai, klik Simpan Save changes.

Tips SEO

Kini, fungsi Search References diaktifkankan, jadi, setiap kali kamu membuat post baru, kamu akan melihat pilihan dipanggil "Search Description" di sidebar kanan. Sebelum menerbitkan catatan baru, masukkan huraian catatan anda itu di dalam pilihan tersebut dan klik Done.



Tips SEO

Sekiranya kamu belum ada blog sendiri, sila baca entri saya cara buat blog sendiri dengan mudah. Sekian sahaja untuk Tips SEO ini.

39 comments:

  1. Na, senang la suda kalo begini kan.. hehe.. ngam lai tu.. kalau aku bab blogspot memang serender.. hehe..

    ReplyDelete
  2. Wah adik kita dah terror SEO sekarang...good for you CP...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha bukan terror sangat pun.. Thanks Kak raudzah

      Delete
  3. haiiiii..nice sharing!..thank you..

    ReplyDelete
  4. Terima kasih Carl atas perkongsian ilmu ni. Saya dah cuba tadi, Senang buat dan senang nak faham, Lain kali buat lagi banyak tutorial pasal SEO ye Carl. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama :). Saya akan cuba hihi :)

      Delete
  5. Perkongsian berguna ni CP. Thanks sharing ye..:)

    ReplyDelete
  6. Semakin hebat CP! Bagus! Ilmu yang ada, dikongsi bersama...

    ReplyDelete
  7. ilmu seo yg bgs utk dikongsi. masa mula2 buat dulu, terkial2 gak nak cari benda tu even nampak senang. ada tutorial mcm ni mudah blogger nak buat. good job!

    ReplyDelete
  8. Wahhmakin mantap la CP sekarang ..Tahniah ya CP..Apa yang ada di kongsi bersama ..TERBAIK ...

    ReplyDelete
  9. mantap gile dan hebat nampaknya..bagus tipsnya

    ReplyDelete
  10. thanks CP atas perkongsiannya, Murni dah buat & dah nampak perubahan sikit

    ReplyDelete
  11. Nice sharing,dik....

    ReplyDelete
  12. Dah buka bahagian tu tadi.
    Tapi, ada type ape tah..akk sdri pun xfhm.

    ReplyDelete
  13. ini memang awesome...boleh jadi genius SEO selepas ini!..doa saya maa untuk bro!

    ReplyDelete
  14. nice la cp . teruskan lagi :)

    ReplyDelete
  15. Thanks atas perkongsian tips yer CP ^-^
    Selamat tahun baru 2015

    ReplyDelete
  16. Perkongsian yang bermanfaat, baru tadi test. Terima kasih :)

    ReplyDelete
  17. Baguslah CP share benda ni. Akak baru tahu :)

    ReplyDelete
  18. perkongsian yang baik untuk yang belajar seo =)

    ReplyDelete
  19. thanks awak ! nice tuto :DD

    ReplyDelete
  20. perkongsian yg menarik. nk try lah apply

    ReplyDelete
  21. Dah buat... cuma perkataan apa yang power boleh diletakkan?

    ReplyDelete
  22. hebat la.... boleh abg try tips ni....

    ReplyDelete
  23. nice tips . template blog shahril ke ? dah lame dahhh . cuma calrase patrick je dah lama x datang singgah ke blog shahril ..

    ReplyDelete
  24. Singgah sini ye .. nak tahu blog anda di ciplak atau tidak ? baca entry ni .. harap membantu !


    http://muhammadshahril97.blogspot.com/2015/01/apakah-itu-got-blogger.html

    ReplyDelete
  25. tq CP..maklumat yang sangat mudah di fahami dan di ikuti,tq cikgu muda..

    ReplyDelete
  26. Baru terbaca nih! Thanks a lot.

    ReplyDelete
  27. Ruang tu kita boleh letak apa kan dik

    ReplyDelete
  28. Nice tips..terima kasih :-)

    ReplyDelete
  29. Baru..nk belajr..salam perkemln dari en keladi

    ReplyDelete
  30. Baru..nk belajr..salam perkemln dari en keladi

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi baca entri ini dan silakan untuk memberikan komen anda. Kami sangat menghargai pandangan atau komen yang akan anda berikan. Sila berikan komen anda dengan cara yang berhemah kerana saya tidak akan bertanggungjawab terhadap setiap komen yang ditulis.

Sekian.

Powered by Blogger.