Header Ads

Tempat Terbaik Belajar Blogging 2017


Selepas membuat blog, kita pasti memerlukan panduan blog daripada orang yang hebat dan terbaik. Seorang yang baru mula berblog pasti mengalami kesukaran untuk mencari siapa atau dimana blog yang terbaik untuk mendapatkan panduan blog dan belajar SEO.


10 Blog Terbaik Untuk Belajar Blogging

Oleh itu, untuk memudahkan blogger baru mencari blog terbaik untuk belajar blog saya senaraikan 10 Blog Terbaik Untuk Belajar Blogging yang saya temui di salah sebuah blog yang terkenal.


Belajar SEO


1. The Moz Blog
Blog:- www.moz.com/blog
Google Page Rank:- 6/10
Alexa Rank:- 992

2. QuickSprout
Blog:- www.quicksprout.com/blog
Google Page Rank:- 5/10
Alexa Rank:- 2,939

3. ShoutMeLoud
Blog:- www.shoutmeloud.com
Google Page Rank:- 3/10
Alexa Rank:- 2,126

4. Search engine Watch
Blog:- www.searchenginewatch.com
Google Page Rank:- 7/10
Alexa Rank:- 3,244

5. Problogger
Blog:- www.problogger.net
Google Page Rank:- 6/10
Alexa Rank :- 10,506

6. YouMoz
Blog:- www.moz.com/ugc
Google Page Rank:- 6/10
Alexa Rank:- 992

7. Search Engine Land
Blog:- www.searchengineland.com
Google Page Rank:- 7/10
Alexa Rank:- 1,261

8. SEO Book
Blog:- www.seobook.com/blog
Google Page Rank:- 6/10
Alexa Rank:- 4,263

9. Search Engine Journal
Blog:- www.searchenginejournal.com
Google Page Rank:- 6/10
Alexa Rank:-  2,930

10. Copy Blogger
Blog:-  www.copyblogger.com
Google Page Rank:- 7/10
Alexa Rank:- 9,300

P/S: Statistik Alexa Rank dan Google Page Rank semua blog di atas adalah disemak pada 12 september 2015.

Senarai 10 Blog Terbaik Untuk Belajar Blogging di atas adalah antara blog yang memang terbaik untuk belajar dan masih banyak lagi blog yang juga terbaik untuk mendapatkan panduan blog.

Contohnya anda boleh belajar SEO dengan para Pakar SEO:
Saya harap entri ini bermanfaat dan berguna untuk anda semua.
Sekian.

36 comments:

  1. hai patrik salam merdeka dan tak lama lagi hari malaysia..tak dtang ke laman etuza ke..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam merdeka juga cikgu.. panggil calrase sja.. hihi Patrick nama bapa hoho.. confirm datang punya cikgu

      Delete
  2. Nice sharing CP, nanti Zumal terjah blog tersebut untuk menimba ilmu ^-^

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya sama-sama kita menimba ilmu blogging :)

      Delete
  3. banyak rupanya blog yang boleh dijadikan panduan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya sangat banyak blog yang terbaik yang boleh dijadikan panduan ^-^

      Delete
  4. bos kalo wordpres yang mane 1 ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semua blog diatas lebih banyak kongsi panduan untuk wordpress :)

      Delete
  5. hebat ni Cal beri panduan..ternyata anda semakin hebat..

    ReplyDelete
  6. Rasanya belum pernah masuk semua blog ni. Nice sharing, lepas ni boleh buat rujukan =)

    ReplyDelete
  7. sama lah hajar nak terjah jg nanti ada masa..bagus kan blogger cal ni

    ReplyDelete
  8. Wah boleh dijadikan panduan berguna ni sebab MV pun gunakan wp juga..thanks calrase

    ReplyDelete
  9. Thank you for sharing.

    ReplyDelete
  10. Hai CP..blog CP pun berpotensi untuk dijadikan blog panduan blogger macam saya nie..thanks for sharing

    ReplyDelete
  11. bolehlah dijadikan panduan untuk yang nak belajar berblog

    ReplyDelete
  12. CP Thanks for sharing . Boleh la mommy jadikan panduan nanti utk blogging nanti.

    ReplyDelete
  13. Reference yang bagus sekali

    ReplyDelete
  14. wah terbaik lah..thanks kongsi! ^^

    ReplyDelete
  15. wah saya gak ngerti bahasanya, hars bka google translite dul sepertinya.

    ReplyDelete
  16. Yup.

    selu gak baca blog diorang bila ada masa.

    ReplyDelete
  17. selalu jgk baca problogger.

    ReplyDelete
  18. Sume blogger yang disebut tu, memang hebat tahap dewa.. ahaha

    ReplyDelete
  19. mak ai org putih punya blog ni...payah la saya nak paham

    ReplyDelete
  20. mane pemilik blog ni? lama tak update... :)

    ReplyDelete
  21. Selalu cari info pasal seo di google search keluar blog diorang..nice sharing

    ReplyDelete
  22. http://nakurl.blogspot.my/2016/09/nak-url-1.html

    ReplyDelete
  23. Masih belajar memahami istilah dalam dunia blog dan seo. Semoga saya pun akan jadi blogger aktif nanti.

    ReplyDelete
  24. satu entri yang menarik... Muda2 dah pandai buat duit online.

    ReplyDelete
  25. Wah.... terima kasih. Masih lagi mempelajari SEO.... selok belok blog...

    ReplyDelete
  26. Nice sharing..sy suka baca website shoutmeloud...memang hebat admin dari india tu...memang dy pakar seo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul betul... Shoutmeloud memang selalu saya jadikan sebagai rujukan :)

      Delete
  27. wah banyak betul tempat rujuk seo bro bagi...tapi bro pon sesuai utk jadi pakar rujuk seo kan... cer cer cerita macam mana bleh champion contest seo dolu-dolu tue... :D

    ReplyDelete
  28. Terima kasih..... info yang berguna....

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi baca entri ini dan silakan untuk memberikan komen anda. Kami sangat menghargai pandangan atau komen yang akan anda berikan. Sila berikan komen anda dengan cara yang berhemah kerana saya tidak akan bertanggungjawab terhadap setiap komen yang ditulis.

Sekian.

Powered by Blogger.