Khasiat Buah Salak Untuk Kesihatan

Khasiat Buah Salak Untuk Kesihatan | Buah salak mengandung banyak zat besi sehingga sangat baik untuk dimakan oleh penderita anemia kekurangan zat besi.

Selain itu, buah salak juga kaya dengan vitamin A, vitamin B2 atau riboflavin, vitamin C, dan karbohidrat. Kandungan lain adalah kalsium, protein, fosforus, lemak, kalium, dan serat.

Anda juga perlu tahu bahawa buah salak ini tidak mengandungi kolesterol, jadi selamat dimakan jika anda mempunyai kolesterol tinggi.

Berikut adalah beberapa khasiat dan manfaat kesihatan yang dapat diperoleh daripada memakan buah salak.

Khasiat Buah Salak Untuk Kesihatan


1. Buah Salak Baik Untuk Mata

Buah salak mengandungi antioksidan beta karoten yang dapat membantu menyembuhkan pelbagai masalah kesihatan mata.

Dengan makan buah salak secara berkala, ia dapat digunakan sebagai pengganti sejumlah ubat untuk menjaga kesihatan mata.

Ini kerana kandungan beta karoten pada buah salak, 5 kali lebih besar daripada mangga dan tembikai.

Baca juga: Khasiat Cengkih Untuk Kesihatan

2. Mengatasi Masalah Pencernaan dan Cirit-birit

Manfaat buah salak untuk kesihatan yang seterusnya, ialah dapat mengatasi masalah kesihatan pencernaan dan cirit-birit kerana salak kaya dengan serat dan vitamin.

Telah diketahui bahawa serat dan vitamin yang terkandung dalam buah yang satu ini dapat membantu mengatasi masalah yang berkaitan dengan pencernaan dan cirit-birit, seperti sakit perut dan mual.

Oleh itu buah ini didakwa mempunyai bahan yang dapat mengatasi cirit-birit dengan cepat.

3. Menjaga Kesihatan Kardiovaskular

Kerana mengandungi kalium, maka buah salak berguna untuk menjaga kesihatan jantung.

Ini disebabkan oleh tahap antioksidan dan mineral yang tinggi pada buah salak yang menjadikan sistem kardiovaskular dalam tubuh berfungsi dengan cepat, dan membantu menjaga keperluan air dalam tubuh.

Baca juga: Khasiat Daun Sup Untuk Kesihatan

4. Meningkatkan Ingatan

Selain mengandungi kalium tinggi, buah salak juga mengandung banyak pektin. Ini boleh berguna untuk mengasah ingatan dan juga meningkatkan fungsi kognitif badan.

5. Membantu Menurunkan Berat Badan

Kandungan antioksidan yang tinggi dalam buah salak menjadikannya sangat sesuai untuk dimakan bagi anda yang ingin menurunkan berat badan ketika ingin menurunkan berat badan.

Buah ini juga mengandungi karbohidrat dan kalsium yang dapat memberi tenaga dan stamina kepada tubuh untuk menurunkan berat badan.

Baca juga: 18 Cara Kuruskan Badan Paling Cepat dan Berkesan

6. Kawal Gula Darah

Mungkin tidak banyak orang tahu bahawa ternyata kulit buah salak dapat diproses menjadi teh untuk menjana semula sel-sel di pankreas yang mengawal gula darah bagi pesakit diabetes.

Selain itu, kandungan pterostilbene dalam buah salak juga diklaim dapat mengurangkan gula darah diabetes.

7. Membantu Kesihatan Tubuh Secara Keseluruhan

Buah salak bermanfaat untuk kesihatan tubuh secara keseluruhan, kerana buahnya mengandungi banyak nutrien yang dapat meningkatkan dan menjaga tubuh yang sihat.

Antioksidan yang terkandung dalam buah salak dapat membantu melawan kerosakan tisu dan sel, sekaligus mencegah kerosakan karsinogenik pada tubuh.

Selain itu, pengambilan satu biji salak secara teratur juga dapat mengurangkan risiko pembentukan buasir.

Baca juga: 5 Jenis Buah Untuk Menurunkan Tekanan Darah Tinggi

8. Mengubati rabun jauh

Manfaat kesihatan buah salak yang lain adalah sebagai ubat untuk rabun jauh. Walaupun anda sudah memakai cermin mata.

Tetapi anda tetap harus makan buah salak agar kualiti penglihatan mata dapat dijaga, sehingga rabun jauh jadi baik perlahan-lahan.

0 Response to "Khasiat Buah Salak Untuk Kesihatan"

Post a Comment

Terima kasih kerana sudi baca entri ini dan silakan untuk memberikan komen anda. Kami sangat menghargai pandangan atau komen yang akan anda berikan. Sila berikan komen anda dengan cara yang berhemah kerana saya tidak akan bertanggungjawab terhadap setiap komen yang ditulis.

Iklan Atas Artikel
Iklan Tengah Artikel 1
Iklan Tengah Artikel 2
Iklan Bawah Artikel