8 Tanda Kolesterol Tinggi Yang Penting Untuk Diketahui

Tanda-tanda kolesterol tinggi dalam badan yang sangat penting untuk kita ambil tahu supaya tidak terlambat untuk mengatasinya.

tanda kolesterol tinggi

Kolesterol adalah sebatian lemak berlilin yang berada di dalam saluran darah. Peranannya sangat penting untuk badan, kerana ia membantu dalam pertumbuhan sel yang sihat, menghasilkan vitamin D, sejumlah hormon dan asid hempedu.

Tetapi walaupun dikatakan penting, paras kolesterol yang terlalu tinggi meningkatkan risiko mengembangkan arteri yang menyempit dan pembekuan darah di bahagian tertentu badan. Ini boleh membawa kepada kemunculan penyakit serius seperti strok dan serangan jantung.

Oleh itu, adalah penting untuk kita mengetahui tanda-tanda kolesterol tinggi sebagai satu bentuk kewaspadaan agar tidak terlambat untuk menanganinya.

Senarai Kandungan [Show]

Tanda Kolesterol Tinggi

Berikut merupakan 8 petanda kolesterol tinggi yang harus kita ambil tahu.

1. Mudah Letih

Gejala kolesterol tinggi sebenarnya tidak spesifik, tetapi biasanya beberapa keadaan seperti mudah letih boleh menjadi tanda kolesterol tinggi. Ini berlaku kerana kesan kemunculan plak dalam saluran darah akibat paras kolesterol tinggi yang menyebabkan aliran darah ke tisu badan berkurangan.


2. Mudah Mengantuk

Tanda kedua ialah mudah tertidur. Ini berlaku kerana jumlah pengambilan aliran darah yang membawa oksigen ke otak berkurangan.

3. Sakit Kaki

Sama seperti punca keletihan akibat kolesterol tinggi, pembentukan plak yang berlaku pada saluran darah di kaki, menyebabkan tersumbat, mengakibatkan kesakitan atau pedih pada kaki.

4. Sakit Leher

Pembentukan plak dalam saluran darah di kawasan leher boleh menyebabkan sakit atau kepedihan pada otot dan saraf di sekitar leher. Ini kerana pembentukan plak boleh menyekat aliran darah dari leher ke otak.

5. Sakit Dada

Salah satu simptom kolesterol tinggi yang paling biasa ialah sakit dada, juga dikenali sebagai angina. Pengumpulan plak dalam arteri ini menyebabkan aliran darah ke jantung tersumbat.

Lebih teruk lagi, jika sekatan itu berlaku sepenuhnya ia akan menyebabkan serangan jantung. Sakit dada merujuk kepada rasa berat, sesak dan tekanan di dada. Rasa sakit juga berbeza-beza, boleh rasa seperti terbakar atau kebas di dada.


6. Kehadiran Xanthomata

Xanthomata adalah keadaan di mana lemak berkembang di bawah kulit dalam bentuk ketulan. Ketulan ini biasanya muncul pada sendi seperti lutut dan siku, tetapi kadangkala ia juga boleh muncul di kaki, tangan dan punggung. Xanthomata juga berbeza dari segi saiz, dari sekecil jerawat hingga sebesar anggur. Walaupun ia berkembang seperti benjolan, pesakit tidak akan berasa sakit.

7. Berlaku Xanthelasma

Kolesterol tinggi dalam darah juga boleh ditunjukkan dengan adanya tanda xanglasma iaitu bintik kuning di bawah kelopak mata.

8. Gumpalan Dalam Urat

Jika penghidapnya mempunyai paras kolestrol yang tinggi kerana faktor genetik, pembentukan kolestrol kadangkala kelihatan pada kulit seperti ketulan separuh biji kacang yang boleh dilihat dan dirasai di urat berhampiran buku jari.


Itulah 8 tanda kolesterol tinggi yang penting untuk kita tahu. Diharap artikel ini bermanfaat untuk anda semua. Sekian.
Iklan Atas Artikel
Iklan Tengah Artikel 1
Iklan Tengah Artikel 2
Iklan Bawah Artikel